Du är här:Start > Livsberättelser > Simon

Simon blev känd för hela svenska folket som en av medlemmarna i gruppen Edin-Ådahl som vann melodifestivalen 1990 med låten "Som en vind". Det är en tid han minns med skräckblandad förtjusning.

–Det var en otrolig cirkus. Det går inte att vara förberedd på något sånt, säger Simon.

Nu, 17 år senare, har hysterin lagt sig för länge sedan. Edin-Ådahl har upplösts men Simon har inte övergett musiken. Tillsammans med brorsan Frank turnerar han så ofta han hinner. Men det finns ett vardagsliv att hinna med hemma i Gävle också. Han jobbar som musikkonsult. Men om möjligheten att jobba med den egna musiken på heltid igen skulle dyka upp så kanske han skulle ta chansen.

– Vi får se vad som händer, jag är ute och spelar tillsammans med brorsan nästan varje helg. Det är många som ringer och frågar om vi kan komma, berättar Simon.

Ofta är det kyrkor som vill boka en spelning med bröderna Ådahl. Det är en miljö som är bekant. Det var i kyrkorna allting började en gång i tiden, långt innan melodifestivalen och folkparksturnéer.

–Vi fick skivkontrakt när jag var elva år och brorsan var åtta år, berättar Simon.

Under stora delar av sin uppväxt turnerade bröderna runt i kyrkorna. Det fortsatte när Simon och Frank slog ihop sig med bröderna Edin och bildade Edin-Ådahl.

Den kristna tron har alltid varit en naturlig del av livet för Simon. Men det fanns en tid när hans tro utsattes för hårda prov. Några år efter succén i Melodifestivalen sprack Simons äktenskap. Det blev början på en tid när han ifrågasatte mycket av det han levt för tidigare, inte minst sin tro. Men egentligen var det inte tron han tog avstånd ifrån. Framförallt var det kyrkan han var besviken på.

–Jag tyckte att det fanns en falskhet i kyrkan, att det var ytligt och mest handlade om hur folk betedde sig. Man skulle passa in i ett religiöst sätt att vara som egentligen inte hade något med Gud att göra, säger Simon.

Idag har Simon en lite annorlunda gudsbild än han hade tidigare. Han har hittat tillbaka till kyrkan. Men han tycker att kyrkorna fortfarande har mycket att jobba på om de vill undvika att skrämma bort vanligt folk.

–Kyrkan har ofta satt in Gud i en liten ram. Gud är mycket större än vad vi kan förstå. Jag tror att Gud är med i varenda människas liv men många har inte upptäckt det, säger Simon.

För honom handlar inte kristen tro om att följa olika ritualer och regler. Istället pratar han om en relation.

–Ibland frågar människor mig hur ofta jag ber. Det är nästan som att fråga hur ofta jag andas. Jag pratar alltid med Gud, han är med mig överallt. Simon drömmer inte om nya framgångar som artist utan om något som är mycket viktigare än att nå ut med sin musik.

–Många i Sverige hungrar efter något som är på riktigt, något som håller. Jag vill hjälpa människor att hitta den trygghet de söker genom att berätta om min tro som har gett mig ett inre liv som ger en ny dimension till livet, avslutar Simon.