Stillhet mitt i tumultet

Stilla veckan
Den här veckan brukar kallas stilla veckan. Om du är hemma i någon slags karantän så hoppas jag att du kan hitta tillräcklig stillhet för att kunna tänka på påsken. Jesus gick igenom denna vecka med full visshet om att Han skulle få lida för hela mänskligheten. Allt som vi som människor gjort och gör tokigt fick han bära i sin egen existens på korset. Det är mycket större än vi någonsin kan förstå. I Jesaja 53:4-5 står det:

"Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi såg honom som hemsökt, slagen av Gud och pinad. Han blev genomborrad för våra brott, slagen för våra synder. Straffet blev lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade."

Den tid vi står i är inte särskilt stilla, utan rejält omskakande. Vi läser varje dag om nya fall av Covid -19 som rapporteras runt om i vår värld. Vår egen stad kommer väldigt snart att få en ansträngd situation med många som insjuknar. På sjukhuset ökar trycket och särskilt vårdpersonalen har det tufft. Vi som frikyrkor har en sjukhuspastor på plats genom Maud Cajdert, glöm inte att be för henne om kraft och vishet!

Vad gör vi då som församling i just denna situation? Åtminstone fyra saker:

Bön
Vi har redan fått praktisera att be för sådana som blivit svårt sjuka och Gud har svarat! Tveka inte att höra av dig om du drabbas av svår infektion. Vi kan aktivera våra livsgrupper som genast börjar be för dig och Gud kan ge livskraft även där allt annat ser hopplöst ut. Övrig böneverksamhet har vi tidigare belyst i egen e-post.

Stöd för medlemmar
Församlingsledningen ringer nu runt till alla medlemmar som är 70+. När de ringer får du gärna berätta om ditt ev behov av mat- eller medicin-inköp. Du får gärna också berätta om du känner oro. Vi har några medlemmar som är beredda att åka iväg och göra praktiska insatser för dig.

Kommunens stödlinje
Vi blev kontaktade för någon vecka sedan med frågan om vi kan vara en av de volontära organisationer som hjälper till när invånare ringer kommunen. Det finns ett upprättat nummer, 026-17 87 00 dit invånare ringer för att få hjälp. Det kan tex vara oro som gör att man ringer och vi har ett antal själavårdare som turas om att ta emot dessa samtal enligt ett uppställt schema. Vi är också beredda att göra praktiska insatser vid behov.

Uppmuntran
En medlem har tagit ett initiativ till att samla in bakverk, frukt eller godis för att överlämna till sjukhuspersonalen här i Gävle. Vill du bidra till detta så kom med ditt bidrag hit till kyrkan före kl 12 på torsdag.

I övrigt fortsätter vi med:

Gudstjänster
Som ni säkert vet får vi inte mötas på plats till Gudstjänst just nu. Men, vi ställer inte in, vi ställer om! Så Gudstjänster firas varje söndag som webbsänd Gudstjänst. Sändningarna kommer att länkas från Facebook, men fortsättningsvis även finnas tillgängliga på Youtube och Church Online. Det enklaste är att gå in på vår hemsida vid Gudstjänsttid och klicka på bilden "Webbsändning" så kommer du till ett gränssnitt där du kan titta och anonymt begära förbön om du vill. Våra tekniker jobbar stenhårt på att förbättra kvalitén vecka efter vecka, ge dem gärna en uppmuntrande hälsning! Vi byter även lokal för att få en bättre inramning till dessa sändningar. Om du inte kommer fram till sändningen via hemsidan så försök gärna några gånger till.

Påsken
Detta är den största högtiden för oss som tror på Jesus. Vi hade tänkt samlas tre gånger men nu ändrar vi till två. På skärtorsdagskvällen blir det webbsänd Getsemanestund med nattvard. Nattvarden kommer att ledas i Gudstjänsten men var och en får ta fram ett litet bröd och en kopp druvjuice/saft/alkoholfritt vin hemma hos sig själv och delta. Påskdagen har vi uppståndelse-Gudstjänst kl 16 som också den är webbsänd.

Härbärget
Vi håller vårt Härbärge öppet tills vidare. Men vi måste dra ner på öppettiderna och antalet sängar tillfälligt för försöka upprätthålla en smittfri plats. Nu tar vi emot 7 gäster per natt istället för 15 och vi håller öppet tor - sön. Det är egentligen betydligt fler som vill sova hos oss men de får i dagsläget räkna med att sova varannan natt under veckosluten.

Ekonomi
Vi är helt beroende av att vi alla hjälps åt under denna tid och fortsätter ge via bankgiro, swish osv. Inkomster från uthyrningar har gått ner pga Corona men vi vet att Gud äger allt silver och Guld!

Gå gärna in och se de sätt som du kan bidra till vår verksamhet.

Gud välsigne dig nu med stillhet och inre ro mitt i denna omtumlande tid. Glad Påsk!!

Publicerat den 8 april